Start page LOUISE NIPPIERD
Idé og bakgrunn for utstillingen «As time goes by» ved Louise Nippierd, 2007.
Idéen oppstod som følge av et ønske om å markere mine ti år som profesjonell kunstner etter avsluttet hovedfag i 1996 ved Institutt for Metall, Statens Kunst og Håndverksskole, KHIO. Tanken på å skape ti forskjellige smykker som likevel var relatert til hverandre, gjorde at jeg valgte et historisk tema. Utstillingen ble dermed en retrospektiv vandring gjennom de siste 100 års mote/ kvinne / historie gjenskapt i smykkeform, fra år 1900 til år 2000.
Her er litt av bakgrunnen om hva som har inspiret meg i utforming av smykkene til de forskjellige decenniene; hvilke mote,- og historiske begivenheter jeg har vektlagt, og hvorfor jeg har sminket og stylet modellene slik de fremstår på fotografiene. For å få en god helhet i utstillingen har jeg holdt meg innenfor definisjonsbegrepet halssmykker; kjeder, chokere, collier, ett skuldersmykke og halsklaver. Smykkene er sydd fast med fiskesnøre på skrå plexiglassplater. Platene monteres på vegg rett under fotografiet av smykket avfotografert på en tidsriktig stylet modell. 

Alle modellene på fotografiene er castet, stylet, frisert og sminket av meg, Louise Nippierd. Fotografiene er nummerert og samsignert av fotograf Alf Børjesson og meg, og er en del av verket, men bildene selges også separat.

1900-1910. «La Belle Epoque». Fløyel, silkebånd, aluminium og fjær. Kr: 11.500,-
1900-1910. «La Belle Epoque».Kvinner skulle være som små fragile blomster, dog med en frodig barm og stort intrikat oppsatt og krøllete hår. Korsettene ble strammet så mye at de fikk store smerter og fordøyelsesbesvær og kunne føre til døden, men det var å foretrekke fremfor en sosial død. Fjærboaer og fjær i hatter var så utstrakt og populært at det medførte utryddelse av flere eksotiske fuglearter. Ansiktet skulle være hvitt, gjerne kaket av hvitt rispudder og øynene sminkes runde for å få et barnlig utseende, men det skulle være «naturlig». Middelklassekvinner begynte etterhvert å bruke eyeliner og mascara slik skuespillerinnene gjorde ettersom stjernenes status vokste.
 
1910-1920. «All The Young Boys». Dråpeformete granater, eloksert aluminium og blonder. Kr:13.000,-
1910-1920. «All The Young Boys»Med første verdenskrig ble det mote med uniformspregede klær og mange kvinner brukte deres uniformer med stolthet og glede, og den aller jeveste uniformen var Røde Kors uniformen. Tusenvis av unge menns hjerter banket ekstra hardt ved synet av disse hjelpsomme kvinnene ved fronten og dessverre ble dette ofte deres siste syn. Av lojalitet for de som var i fronten ble sminke nærmest bannlyst, men litt vaselin på øyevipper og lokk kunne man unne seg «for helsens skyld». Kvinnens munn skulle være som en liten rosenknopp og de spisset munnen når de snakket. Under krigen kunne leppene farges midt på med sterk rouge, litt farge fra roseblader eller rødvin.
 
1920-1930. «Carleston Chic». 925 sølv, syntetiske silkefrynser og grønn turmalin. Kr: 12.500,-
1920-1930. «Carleston Chic»Med forbudstiden spratt de illegale drikkestedene opp og en løssluppen atmosfære med mye dans og musikk preget tiåret. Den nye dansen Charleston krevde ledigere klær og kvinnene kastet korsettene og hadde frynser på kjolene for å understreke bevegelsen i dansen. Det lange håret ble klippet til en kort bobfrisyre. Stumfilmstjernenes ekstreme vampsminke med Gloria Swanson i høysetet, påvirket kvinner til å sminke seg vulgært med mye sterk leppestift,uten å forbedre leppelinjen, og mye kajal rundt hele øyet. Kvinnens nye frihet gav henne mot til å sminke seg i all offentlighet og man kunne stadig observere kvinner som pudret nesen på parkbenker o.l.
 
 
 
Videre til 1930-1960