Start page LOUISE NIPPIERD
"Med smykker mot rasisme", Bjørn zarbell-Engh, DTBB oktober,- 02

Med smykker mot rasisme
Hun lager smykker mot rasisme, den engasjerte smykkekunstner Louise Nippierd, som inntar Kunstnersenteret i Buskerud med den spennende utstillingen ”All different All equal”.

why ifMed modeller fra hele verden vil den engelskfødte kunsthåndverkeren fortelle at alle er forskjellige, men likevel like mye verdt. De åtte avkledte modellene, fotografert av den prisbelønte fotografen Alf Børjesson, bærer Louise Nippierds aluminiumssmykker eller kroppsobjekter med budskap om menneskets likeverd.

"Why if"

 

so ifFargene representerer hele spekteret i fargekretsen. Alle hudfarger trengs for å skape et hele, forklarer Louise Nippierd mens hun viser rundt i utstillingen, som er skapt for de intime lokalene i Hauges gate 19 i Drammen. Hun har vært på flere besøk for å få med seg alle detaljer. Plassering av smykker, fotografier, lyssetting for å få de rette skyggevirkningene.
"So if"

Jeg tror jeg har brukt tre uker på å få alle detaljene på plass i de hyggelige og flotte lokalene. Nå er jeg fornøyd, sier hun foran utstillingsåpningen i dag.

Ble mobbet

Louise Nippierd kjemper for de svake i samfunnet, de undertrykte som selv ikke klarer å rope så høyt. Hun har selv opplevd hvordan det er å være utenfor.
Jeg var fem og et halvt år da familien flyttet fra England til Norge. Jeg ble banket opp i gaten fordi jeg ikke snakket norsk. Nå tar jeg litt igjen for all julingen jeg fikk, smiler hun mens hun tar et siste overblikk over den velkomponerte utstillingen. Alle de åtte aluminiumsobjektene er skapt av helt identiske former, bearbeidet til håndjern, fotlenker, kongekrone og dronningklave. Titler som «why if», «as if» og «could if» understreker kunstnerens kritiske holdning til forskjellsbehandling basert på raser.
For kunstpublikummet i Drammen blir utstillingen et møte med en engasjert og aktuell kunstner. I fjor viste hun sin smykkekunst med 25 modeller på Rådhusplassen i Oslo. Hun viste også sine kroppsobjekter under Mr. Gay Norwaykåringen i sommer. I mai mottok hun Oslo Bys Kulturstipend 2002. Utstillingen i Kunstnersenteret i Hauges gate varer til 9. november.

Drammens Tidende Buskerud Blad, oktober 2002
Bjorn Zarbell Engh