Start page LOUISE NIPPIERD
SMYKKER MED MENING

Engelsk-norske Louise Nippierd (f. 1962) iscenesetter sine smykker slik at de uttrykker nøyaktig det hun vil de skal gjøre. I hele 2001 forberedte hun sin utstilling i Stavanger ”Hyllest til Islam”. Utstillingen åpnet 13. september. Det var bare to dager etter angrepene på the Twin Towers i New York. – Selvfølgelig bare en tilfeldighet, sier hun, og legger til at utstillingen faktisk var en reaksjon på vestlig medias ensidige fremstilling av islam.

Louise Nippierd har sterke meninger om mangt. Blant de temaene hun har valgt finner vi også en antirasistisk kroppsobjektkolleksjon, og tidligere har hun laget en serie som et ledd i kampen mot spiseforstyrrelser.

- Jeg regiserer smykkene mine, og på den måten skiller de seg ut fra vanlige brukssmykker, forteller hun. – Men jeg forholder meg alltid til kroppen og menneskets psyke.

Hun kom til Norge som femåring sammen med sine foreldre. Hun har alltid interessert seg for kreative fag, spesielt søm og forming, men i ungdommen hadde hun ikke selvtillit nok til å søke seg inn på Kunst- og håndverksskolen. Hun jobbet som aktivitør, og har alltid hatt et behov for å hjelpe andre mennesker. Hun sloss gjerne for de svakeste i samfunnet.

På 80-tallet reiste hun ofte til London og kjøpte store smykker der, for den gang fant jeg ikke smykker som var store nok for meg selv. På 90-tallet fant hun ut at hun måtte sette seg på skolebenken igjen. Selvtilliten var i orden, og hun begynte på gullsmedlinjen for å få praksis til å komme inn på metallinjen ved Kunst- og Håndverksskolen. Kunstnerkarrieren var et faktum.

I 2002 fikk hun Oslo Bys kulturstipend ved en høytidelig mottagelse i Oslo Rådhus.

- Det er ett av de største øyeblikk i mitt liv som kunster, sier hun. – Kanskje sammen med at jeg fikk terningkast seks i VG for utstillingen ”All different. All equal”.

Miljøet for smykkekunst er lite i Norge, forteller hun. Det er få som investerer i smykker som ikke nødvendigvis skal bæres på kroppen. – Hollenderne er mye flinkere. De har forståelse for denne typen smykkekunst, sier hun.

For å markere sitt ti års jubileum som profesjonell kunstner er Nippierds siste prosjekt, ”As time goes by”, en serie på ti verk.

Hun synes imidlertid at Oslo er kjempespennende som kunstby. Det er mange tilbud og forelesninger som er åpne for alle. Det arrangeres mange utstillinger, og det er flust med gallerier innenfor et lite, konsentrert område.

Neste internasjonale utstilling Louise Nippierd deltar på er Artitude på Kunstbanken i Hamar.

 

 
 
Om Kroppsskulpturer Smykker Utsmykkninger
Tv opptredner Artikler Hovedside Norsk Main page English