Start page LOUISE NIPPIERD
"Smykk Meg"

Louise Nippierd er den ene av to førsteprisvinnere i årets designkonkurranse Smykk meg 2004! Hennes bidrag er to ringer der hun har tatt utgangspunkt i stoppekranene til et gammeldags dusjgarnityr.

Temaet for konkurransen var readymades, dvs. gjenstander som allerede er produsert og som settes inni en annen sammenheng enn de opprinnelig var tiltenkt.

ARBEIDET
Ringskinnen er laget av dreid aluminium. Stoppekranene er i forkrommet messing med hver sin påskrift i porselen: HOT og COLD.
Ringene har fatt hver sine tider, henholdvis "Turn on" og "Turn off'.

IDEÉN
Ideén fikk hun en dag hun la i badekaret med et glass rødvin og tenkte gjennom sine ekskjærester. Noen hadde gitt henne positive erfaringer, mens andre hadde gitt henne negative. Samtidig sa hun på stoppekranene i henholdvis HOT og COLD)... positiv strøm og negativ strøm... og... eureka... hun hadde det!... hun hadde funnet ut hvordan hun skulle uttrykke sine erfaringer. Louise Nippierd bemerker med et smil at Arkimedes også hadde utbrutt "Euraka" i badekaret for mer enn 2000 år siden, da han senket sitt legeme ned i vann og sa at vannstanden steg. Det var denne observasjonen som førte til Arkimedes's lov om sammenhengen mellom et legemes egenvekt og vekten av den væskemengde det fortrenger.

UTFORDRINGEN
Hun har aldri laget smykker med readymades tidligere. siden man benytter seg av ting som allerede er laget av andre, har hun lagt vekt på at selve det idemessige innholdet i disse arbeidene er hennes eget. Louise Nippierd har betraktet det som en idékonkurranse mer enn noe annet. Derfor blir også tidene en sentral del av konseptet hennes. Det kalles gjerne "assisted readymades".

SAMMENHENGEN
Det er ikke tilfeldig at de ferdige arbeidene skulle bli ringer. Hun synes det er interessant å arbeide med med ringer fordi de blir en del av brukerens gestikulering. Med hendenes bevegelser kan man bade påkalle oppmerksomhet og samtidig avlede oppmerksomheten bort fra noe annet. Ringen og gestikuleringen forsterker hverandre gjensidig. Dette jobbet hun mye med i sitt hovedfag ved SHKS "Med sansbare signaler skal kroppen smykkes".

...OG ELLERS
Vanligvis jobber Nippierd med store arbeider der hun tematiserer sosialpolitiske forhold som f.eks. spiseforstyrrelser, homofili og rasisme. Hun har valgt smykker som medium for sitt engasjement. For å understreke sitt budskap, lar hun dem inngå i en symbiose med foto og titler. Disse smykkene er store kroppssmykker, helt på grensen av hva man vil karakterisere som anvendelig, men de er alltid kroppsrelaterte og alltid i aluminium. Enten i sin egenfarge eller eloksert i forskjellige farger.
Nå for tiden jobber hun med en utstilling i regi av Oslo Røde Kors Barnehjelp, der flere kunstnere, designere og stylister er invitert til å lage vakre bord. Den finner sted i Oslo bymuseum i september.

TEKST REINHOLD ZIEGLER
Gullsmedkunst 8/2004